Curry warzywne “sprzątanie lodówki”

Curry warzywne “sprzątanie lodówki”
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Moje curry warzywne, Madras curry, powstało jako wynik sprzątania lodówki. Jest wegańskie i bezglutenowe, ale nie musi takie być. Bo do aromatycznego curry (czyli “składników w sosie”) możesz dodać wszytko to, co lubisz albo co zalega Ci w lodówce i trzeba to szybko przerobić, “zutylizować”. Rozmaite warzywa, resztki mrożonek, tofu, tempeh, grzyby, kawałek ryby lub mięsa (najlepiej drobiu, bo szybko się go przygotowuje), owoce morza, a nawet prawdziwe owoce – banany, mango, ananas, jabłko i co Ci tam w ręce wpadnie. Aby tylko składniki z grubsza pasowały do siebie – tu już trzeba uruchomić wyobraźnię. Wszelkie potrawy typu curry są doskonałe dla osób, którym bliska jest koncepcja zero waste i niemarnowania żywności. A jeśli do gotowania użyjesz doskonałej jakości past curry ze słoika – obojętne czy będzie to pasta pochodząca z kuchni indyjskiej, tajskiej czy innej – zawsze uzyskasz szybkie i satysfakcjonujące danie.

Składniki

  • 2-3 łyżki oleju, ja użyłam kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 kalarepy
  • 3 spore ziemniaki
  • 4-5 marchewek
  • 3 kolorowe papryki (słodkie)
  • 2 nieduże cukinie
  • 2-4 łyżki pasty curry (użyłam Madras curry, która jest raczej łagodna w smaku)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka wody
  • puszka mleka kokosowego
  • odrobina soli do smaku (dodawaj ostrożnie, bo pasta curry już zawiera sól)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umyj i obierz, jeśli trzeba. Z papryki usuń pestki. Pokrój warzywa w dużą kostkę “na jeden kęs” (cebulę – nieco drobniej, ale bez siekania). Podczas krojenia rozdziel składniki według czasu gotowania. U mnie kalarepa, marchew i ziemniaki wylądowały w jednej misce, w drugiej – cukinia, a w trzeciej – papryka, bo gotuje się ją najkrócej. Szklanka groszku wciąż jeszcze przebywała w zamrażalniku.

  2. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj przez chwilę do zmięknięcia cebuli.

  3. Dodaj pastę curry. U mnie – trzy pełne łyżki pasty, ale Madras curry jest łagodna, więc ryzyko przeholowania niewielkie. Uważaj jednak przy ostrych wersjach. Na wszelki wypadek zacznij od mniejszej ilości, najwyżej dodasz więcej już po spróbowaniu. Z czasem nabierzesz wprawy w przyprawianiu.

  4. Wymieszaj pastę z cebulą i podsmażaj do czasu, aż pasta uwolni zapach.

  5. Dodaj twarde warzywa, te które potrzebują najdłuższego czasu gotowania.

  6. Wymieszaj je z pastą, podsmażaj przez 3-4 minuty,

  7. a następnie wlej szklankę gorącej wody, przykryj rondel i zmniejsz płomień pod nim.

  8. Po 10 minutach duszenia potrawy dodaj cukinię, wymieszaj, przykryj i gotuj dalej.

  9. Po 5 minutach dodaj paprykę,

  10. a po kolejnych 5 – mrożony groszek. Gotuj pod przykryciem.

  11. Po kolejnych 5 minutach dodaj mleko kokosowe i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Spróbuj, czy nie trzeba doprawić solą albo dodatkową porcją pasty curry lub innymi wybranymi przyprawami.

  12. Curry warzywne podawaj gorące. Gotową potrawę możesz podać samą (jak na zdjęciach), z ryżem albo z chlebkami naan. W każdym wariancie curry smakuje wspaniale. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 czerwca
Super przepis:)))
Składniki
  • 2-3 łyżki oleju, ja użyłam kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 kalarepy
  • 3 spore ziemniaki
  • 4-5 marchewek
  • 3 kolorowe papryki (słodkie)
  • 2 nieduże cukinie
  • 2-4 łyżki pasty curry (użyłam Madras curry, która jest raczej łagodna w smaku)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka wody
  • puszka mleka kokosowego
  • odrobina soli do smaku (dodawaj ostrożnie, bo pasta curry już zawiera sól)
Składniki