Cukiniowy zawrót głowy.

Cukiniowy zawrót głowy.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Wiecie co ? robiąc dziś obiad nawet nie ogarnęłam że dziś piątek od samego rana żyję czwartkiem. No nie ważne a że syn powiedział " mamo dziś piątek " byłam akurat w trakcie przygotowania obiadu a co najśmieszniejsze że cały obiad na zielono tak tak nawet jajka zielone bo od kur zielononóżek. Jakoś tak się złożyło nawet zaplanowane nie było.

Składniki

  • 1 młoda cukinia 1,5 kg,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku wędzonej,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 płaska łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Przygotowanie

  1. Młodą cukinię dokładnie umyć nie obierać, przekroić na pół i odciąć końcówki z obu stron.

  2. Obieraczką do warzyw wycinać paski przez długość cukinii. Paski układać w talerzu lub większej misce.

  3. Przygotowane paski z cukinii przełożyć na patelnię z dodanym olejem, następnie dodać sypkie przyprawy i smażyć co chwilę mieszając do czasu aż wyparuje prawie cała woda z cukinii.

  4. Tak przygotowaną cukinię podałam z jajkiem sadzonym oraz fasolką szparagową w bułce tartej. Może dużo nie opisałam ale danie jest tak banalnie proste że nawet dziecko je zrobi oczywiście starsze dziecko. Taki obiad nazwałam fit obiadem

Składniki
  • 1 młoda cukinia 1,5 kg,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku wędzonej,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 płaska łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • szczypta ziół prowansalskich.
Składniki