Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukiniowy kołacz"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4881
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 879
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4881
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 879
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 2,20 zł
Mąkę posiekaj razem z zimnym masłem. Dodaj szczyptę soli, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżki lodowatej wody oraz 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, owiń je folią i odstaw na 30 min do lodówki.
Serek ricotta (lub inny, np. śmietankowy serek kanapkowy) przełóż do miski. Dodaj połowę startego na tarce parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka posiekanych listków bazylii i żółtko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty, uformuj wyższy brzeg. Spód posmaruj drugim rozmąconym żółtkiem. Rozłóż masę serową.
Cukinię umyj, pokrój w plasterki, rozłóż na masie serowej. Piecz 30 minut w 190 st. Posyp resztą startego parmezanu i orzeszkami. Dopiekaj 15 minut w 170 st.Źródło: Świat kobiety