Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cukiniowe placki z boczkiem i fetą"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 554
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 31
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 554
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 31
Składniki
Umytą cukinię ścieramy do miski na jarzynowej tarce o grubych oczkach, mieszamy z łyżeczką soli i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odciskamy sok, który cukinia puściła.
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aby wytopił się tłuszcz.
Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, wytopiony boczek, posiekaną miętę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Fetę drobno kruszymy i dodajemy do masy, ostrożnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Podajemy z sałatkami ze świeżych warzyw i ziół, np. z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli, roszponki, rukoli itp., które skrapiamy oliwą z oliwek, sosem winegret itp.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 489 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia