CUKINIA
W pierwszej kolejności przygotowujemy cukinię.
W razie potrzeby cukinie obieramy, a następnie wydrążamy jej środek. Gdy mamy duże pestki to je wyrzucamy, a pozostałą cześć kroimy w kostkę. Wydrążoną cukinie marynujemy przyprawą typu vegeta.
FARSZ
Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Pomidory parzymy wrzątkiem, gdy trochę przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę również myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
Cebule i czosnek najlepiej posiekać drobniutko przy pomocy blendera.
Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso. Po chwili dodajemy paprykę, a po ok. 5 minutach cukinię, na sam koniec pomidory. Całość smażymy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą oraz pieprzem.
W międzyczasie gotujemy ryż wg. opisu na opakowaniu. Gdy jest gotowy dodajemy do wcześniej przygotowanego farszu i dokładnie mieszamy.
Wcześniej zamarynowaną cukinię wypełniamy farszem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 20 min. Chwilę przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego :)
:)
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej