Cukinia z pęczakiem i grzybami

Cukinia z pęczakiem i grzybami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jak zobaczyłam w sklepie te piękne mini cukinie to wiedziałam, że muszą być moje :-) Jeszcze wówczas nie miałam na nie pomysłu... Ale to się zmieniło, no i mam piękny jesienny zdrowy obiad. Do tego zrobiłam sos grzybowy, więc wyobraźcie sobie ten smak :-) Takie mini cukinie można faszerować wszystkim co się lubi. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze bardzo efektownie prezentują się na stole, więc sprawdzą się też na imprezach.

Składniki

  • 4 mini cukinie
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 2/3 szklanki wody
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • odrobina oleju

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

    Z cukinii odkroić daszki i wydrążyć środki i posolić. Miąższ cukinii drobno pokroić.

    Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki, przełożyć je do garnka, wlać wodę do wysokości grzybów i ugotować (ok. 15 minut). Następnie przelać przez sitko, nie wylewać wywaru, będzie do sosu.

    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić grzyby. Chwilę smażyć, wlać wywar grzybowy, dalej smażyć. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Jeszcze zostawić na patelni aż sos lekko zgęstnieje.

    W misce wymieszać miąższ cukinii, kaszę pęczak, dodać kilka łyżek sosu grzybowego, ew. jeszcze doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Cukinie faszerować farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 50-60 minut do miękkości.

    Podawać z sosem grzybowym, pychota :-)

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 października
pyszotka:)
Składniki
  • 4 mini cukinie
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 2/3 szklanki wody
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • odrobina oleju
Składniki