Cukinia nadziewana

Cukinia nadziewana
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Smaczne danie :)

Składniki

  • cukinia, 2 szt.
  • podwójna pierś z kurczaka, 1 szt.
  • Boczek wędzony, ok. 20-25 deko
  • cebula, 1 duża
  • mrożony zielony groszek, 1 szklanka
  • pieczarki, 30 deko
  • Posiekana natka pietruszki, 1-2 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • pieprz, sól czosnkowa, przyprawa do kurczaka po węgiersku, do smaku
  • tarty ser żółty, 15 deko
  • ryż, 1 woreczek

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle aż odparują. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kurczaka i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę, po paru minutach dodajemy zmielone mięso i smażymy w międzyczasie doprawiając do smaku. Na kilka minut przed końcem smażenia dodajemy groszek i natkę pietruszki.

  3. Cukinię przekrajamy wzdłuż i wydrążamy. Zawartość patelni mieszamy z ryżem i pieczarkami, w razie potrzeby jeszcze dosmaczamy całość. Teraz nakładamy farsz do środka cukinii i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

  4. Na blaszkę do pieczenia wylewamy łyżkę oleju, układamy cukinie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (zależy jak duże są cukinie). Następnie wyjmujemy blachę, zdejmujemy folię, posypujemy każdą połówkę cukinii serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Życzę smacznego :)

  5. Ps. takim farszem można też nadziewać paprykę.

Komentarze do przepisu (6)

Joasia2 22 lipca 2011
Chciałam napisać coś mądrego, ale od samego patrzenia az mi ślinka cieknie... mniam
tolerancja 22 lipca 2011
A ja właśnie dostałam od sąsiadki cukinie i już wiem co z nią zrobię - dzięki za przepis,wypróbuje go na... Czytaj całość »
A ja właśnie dostałam od sąsiadki cukinie i już wiem co z nią zrobię - dzięki za przepis,wypróbuje go na pewno .....pozdrawiam
aramona 22 lipca 2011
To musi być nieziemsko dobre - dodaję do ulubionych :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia, 2 szt.
  • podwójna pierś z kurczaka, 1 szt.
  • Boczek wędzony, ok. 20-25 deko
  • cebula, 1 duża
  • mrożony zielony groszek, 1 szklanka
  • pieczarki, 30 deko
  • Posiekana natka pietruszki, 1-2 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • pieprz, sól czosnkowa, przyprawa do kurczaka po węgiersku, do smaku
  • tarty ser żółty, 15 deko
  • ryż, 1 woreczek
Składniki