Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana kuskusem z kalafiora i papryką, posypana wegańskim parmezanem. Kalafior można śmiało nazwać jednym z najzdrowszych warzyw. W 100 gramach znajduje się tylko 25 kalorii.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 183
Polecam.
Odsłon: 867
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 164
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9277
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 183
Polecam.
Odsłon: 867
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 164
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9277
Składniki
Kuskus można zrobić wcześniej, doskonale przechowuje się w lodówce kilka dni. Kalafiora myjemy i osuszamy. Potem usuwamy głąba, dzielimy na różyczki i ew. usuwamy twarde końce. Partiami rozdrabniamy w malakserze na drobną kaszkę. Do szerokiego rondla, saganka lub patelni z pokrywką wlewamy wodę i doprowadzamy do zawrzenia. Dodajemy kalafiora, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minuty. Dobrze jest raz lub dwa razy przemieszać. Gdy kalafior będzie szklisty, dolewamy olej, dajemy przyprawy ( bez natki kolendry ), mieszany i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Ściągamy z ognia, studzimy. Parmezan też można zrobić wcześniej i przetrzymuje się dobrze kilka dni. Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy na proszek. z lekkim poślizgiem, żeby nie był suchy. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojoną paprykę , przesmażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut. Wystudzić i wymieszać z kuskusem. Wydrążone cukinie, posolić i nałożyć przestudzony farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą. Cukinie wstawić do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą i piec przez 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni. Pod koniec pieczenia zdjęć kapelusz i posypać parmezanem. Podawać gorące.