Cukinia faszerowana mięsem z sosem z cukinii

Cukinia faszerowana mięsem z sosem z cukinii
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mangiare
Pyszne danie obiadowe. Cukinia jest tak pyszna ,ze mąż Italiano prosił o dokładkę. Zapraszam Cię do obejrzenia filmu, krok po kroku.

Składniki

  • cukinie średnie 3 szt
  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 300 gr
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki garść i jeden ząbek czosnku
  • bułka tarta 2 łyżki
  • ser parmezan 50 gr
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
  • Na sos z cukinii
  • miąższ z cukinii 3 szt
  • cebula 0.5 szt
  • oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny
  • przecier pomidorowy 350 ml
  • zielone oliwki garść

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć ,odciąć końcówki, wrzucic do gotującej się wody ,woda osolona. Gotować pod przykryciem 5 lub 6 minut.

  2. Cukinie przekrawamy na pół ,wydrążamy środek ,który użyjemy do naszego sosu. Następnie do miski wrzucamy składniki na farsz czyli, mięso, jajko, bułka, tarta ,pietruszka, czosnek, sól i pieprz. Wszystko to wymieszać dobrze . Na blachę do piecznia połozyć papier do pieczenia, posmarować olejem, następnie ułożyć przygotowane łódki z cukinii. Cukinie w środku posolić, nałożyć farsz mięsny następnie posypać utartym serem parmezano. Na koniec polać każdą cukinie na wierzchu oliwą z oliwek lub olejem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja gora dół i piec na środkowej półce przez 35 min.

  3. Sos z cukinii do naszego ryżu lub kaszy. Na patelnię wlać oliwę z oliwek ,podgrzać ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę cukinię tzn. miąższ . To wszystko poddusić kilka minut, następnie dodać suszone pomidory, sól i pieprz ,zamieszać dusić dwie minuty, wlać do tego przecier pomidorowy i wrzucić garść zielonych oliwek pokrojonych drobno. Dusimy jeszcze 3 minuty .

  4. Cukinię faszerowaną serwowałam z kaszą bulgur ,którą polałam sosem z cukinii . Zapraszam na moj kanał kuchni włoskiej na Youtube oraż na filmik, zobacz krok po kroku jakie to proste.

    Buon appetito!

Komentarze do przepisu (2)

smaker 26 sierpnia 2021
Super, faszerowana cukinia to pychota!
PaniMkuchniasmakowita 26 sierpnia 2021
Pycha!
Składniki
  • cukinie średnie 3 szt
  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 300 gr
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki garść i jeden ząbek czosnku
  • bułka tarta 2 łyżki
  • ser parmezan 50 gr
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
  • Na sos z cukinii
  • miąższ z cukinii 3 szt
  • cebula 0.5 szt
  • oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny
  • przecier pomidorowy 350 ml
  • zielone oliwki garść
Składniki