Cukinia faszerowana grzybami

Cukinia faszerowana grzybami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fonka
Sezon warzyw i grzybów w pełni, cukinia upieczona z farszem grzybowo-warzywnym zamiast schabowego zachwyci smakiem.

Składniki

  • Cukinia 2 szt
  • Grzyby świeże 20 dag
  • Cebula 1 duza
  • Czosnek 2 ząbli
  • Papryka 1 szt
  • Pomidor 1 szt
  • Sól, pieprz, szczypiorek, zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek.
    Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać umyte, pokrojone drobno grzyby i razem smażyć kilka minut. Gdy grzyby się zrumienią dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę miąższ z cukinii, chwilę podsmażyć mieszając po czym dodać obrany ze skórki i pokrojony pomidor. Dusić kilka minut aż sok odparuje. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
    Farszem napełnić wydrążone cukinie, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

    Podawać z ryżem lub ziemniakami, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Składniki
  • Cukinia 2 szt
  • Grzyby świeże 20 dag
  • Cebula 1 duza
  • Czosnek 2 ząbli
  • Papryka 1 szt
  • Pomidor 1 szt
  • Sól, pieprz, szczypiorek, zioła prowansalskie
Składniki