Cukinia faszerowana FIT

Cukinia faszerowana FIT
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rosse
Pyszny,aromatyczny farsz i na dodatek niskokaloryczny.Na przepis trafiłam na blogu Kingi Paruzel:kingaparuzel.pl

Składniki

  • cukinia 2 sztuki
  • mięso mielone z indyka 500g
  • pomidorki koktajlowe,garść
  • pomidory ,3 duże
  • przecier pomidorowy, 1 szklanka
  • cebule, 2 sztuki
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryczka chilli,1 sztuka
  • świeża bazylia
  • feta light,100g
  • olej, 2 łyżki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć,osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę.Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5cm miąższu.Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

  2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek.Podsmażyć aż się zeszkli.Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

  3. Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chilli oraz przecier pomidorowy.Całość dusić około 15 minut na średnim ogniu.

  4. Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii.Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

  5. Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii,na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety light.Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze do przepisu (6)

Ewaaa 27 września 2013
pychota :)
irma 28 września 2013
Bardzo mi się podoba. Kciuk :))
anetaa26 29 września 2013
super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia 2 sztuki
  • mięso mielone z indyka 500g
  • pomidorki koktajlowe,garść
  • pomidory ,3 duże
  • przecier pomidorowy, 1 szklanka
  • cebule, 2 sztuki
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryczka chilli,1 sztuka
  • świeża bazylia
  • feta light,100g
  • olej, 2 łyżki
  • sól i pieprz
Składniki