Cukinia faszerowana fetą i jabłkiem

Cukinia faszerowana fetą i jabłkiem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Przepis powstał z tego co akurat miałam pod ręką. Na początku zupełnie nie wiedziałam co włożyć do tej mojej cukinii. Przeszukałam lodówkę i ostatecznie postanowiłam połączyć fetę z jabłkiem. Wyszło pysznie, serio. Cukinię w takim wydaniu polecam każdemu.

Składniki

  • cukinia żółta 1 sztuka (duża)
  • farsz:
  • ser kanapkowy typu feta 1 opakowanie (270 g)
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • jabłko słodkie 1 sztuka
  • curry w proszku
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ, jego część kroimy bardzo drobno. Do farszu będziemy potrzebować 3- 4 łyżki posiekanego miąższu z cukinii.


    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser feta, posiekany miąższ cukinii, obrane jabłko starte na tarce o grubych
    oczkach oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała zwarta masa.

  2. Połówki cukinii wypełniamy przygotowanym farszem, następnie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
    Cukinię pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około godzinkę.
    Podajemy na ciepło z ketchupem lub sałatką z pomidorów.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 29 czerwca
Super pomysł,mam cukinię i pozostałe składniki,więc będzie pyszna kolacja:)
fafiatko 29 czerwca
Zaskakujące podleczenie ale musi być pyszne!
SlodkoSlodka83 4 dni temu
Bardzo ciekawe połączenie, fetę uwielbiam i cukinie również, trzeba będzie zrobić, zaintrygowało mnie to... Czytaj całość »
Bardzo ciekawe połączenie, fetę uwielbiam i cukinie również, trzeba będzie zrobić, zaintrygowało mnie to jabłko ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia żółta 1 sztuka (duża)
  • farsz:
  • ser kanapkowy typu feta 1 opakowanie (270 g)
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • jabłko słodkie 1 sztuka
  • curry w proszku
  • pieprz czarny mielony
Składniki