Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Wyszła pyszna mimo,że z zeszłego roku. Do zdjęcia kroiłam zimną.Bardzo polecam:)

Składniki

  • cukinia zielona duża
  • ryż biały ugotowany 2 torebki
  • Mięso zmielone wieprzowe od szynki lub łopatka 60dkg
  • Pieprz czarny,wegeta,magii
  • Cebula 3-4 szt.
  • Tłuszcz do podsmażenia cebuli

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię przekroić wzdłuż,wydrążyć środek.
    Mięso zmielić,ryż ugotować około 10min.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle lub smalcu.
    Wymieszać ryż z mięsem i cebulą ,doprawić do smaku i nałożyć na wyższą połówkę cukinii.

  2. Przykryć nałożony farsz połówką cukinii.Blaszkę wyłożyć folią aluminiową oraz przykryć cukinię folią aluminiową.
    Podlać szklanką wody i zapiekać w 180st,do miękkości cukinii,około godziny.
    Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze przez 1/2 godz.

  3. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (1)

ciacho50 24 czerwca 2016
Pyszne danie mniamm ;)
Składniki
  • cukinia zielona duża
  • ryż biały ugotowany 2 torebki
  • Mięso zmielone wieprzowe od szynki lub łopatka 60dkg
  • Pieprz czarny,wegeta,magii
  • Cebula 3-4 szt.
  • Tłuszcz do podsmażenia cebuli
Składniki