Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska

Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: lapsmak
Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, lekko spieczona skórka. To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii lecz mieszkańcy Irlandii również roszcza sobie do niego prawa. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków. Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie. W nadmorskich rejonach Wysp spotkać można również wersje rybne tej potrawy, zwane tutaj mariner's pie. Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia.

Składniki

  • Warstwa mięsna 750 gmięsa wołowego mielonego
  • 500 ml bulinu wołowego lub warzywnego
  • Oliwa z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mały liśc laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz
  • Odrobina sosu Worcestershire
  • Opcjonalnie : szklanka groszku zielonego lub 2 łodygi selera naciowego
  • Purée ziemniaczane: 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska
    Ilość porcji 8
    Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, lekko spieczona skórka. To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii lecz mieszkańcy Irlandii również roszcza sobie do niego prawa. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków. Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie. W nadmorskich rejonach Wysp spotkać można również wersje rybne tej potrawy, zwane tutaj mariner's pie. Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia.
    Napisz opinięZapisz przepisDrukuj
    Czas przygotowania20 min Czas gotowania1 hr
    Warstwa mięsna
    750 gmięsa wołowego mielonego
    500 ml bulinu wołowego lub warzywnego
    Oliwa z oliwek
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    2 marchewki
    3 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego
    1 mały liśc laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    Sól i pieprz
    Odrobina sosu Worcestershire
    Opcjonalnie : szklanka groszku zielonego lub 2 łodygi selera naciowego
    Purée ziemniaczane
    1 kg ziemniaków
    2 średnie marchewki
    2 łyżki śmietany 18% lub 1/2 szklanki mleka
    1 duża łyżka masła
    Sól i pieprz
    Sposób przyrządzenia
    Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie razem z marchewkami, następnie na oliwie szklimy drobno pokrojona cebulę oraz posiekany czosnek, po chwili dodajemy marchewke ( tarta lub pojrojona w kostkę) po kolejnych 5 minutach wrzucamy mięso mielone i doprawiamy ziołami i pieprzem.
    Gdy mięso się nam przesmaży, wlać do niego bulion i czekamy aż cały odparuje, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.Doprawiamy sosem Worcestershire oraz sola i pieprzem do smaku.
    Ugotowane ziemniaki ubijamy na gładka masę lub przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną lub mlekiem oraz masłem. Doprawiamy nasze purèe sola i pieprzem.
    Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy w nim najpierw masę mięsną, a na wierzchu rozprowadzamy równo purée ziemniaczane. Możemy zrobić fale za pomocą łyżki, wierzch będzie ładniej wyglądał po upieczeniu.
    Zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku o temperaturze 190C.
    Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut i możemy podawać.
    Porada
    Ile gospodyń tyle wersji zapiekanki, możemy dodać seler naciowy drobno posiekany lub grossek zielony. Co kto lubi lub co tam nam zalega na dnie lodówki.
    Dla ładnego efektu możemy przed włożenie do piekarnika przez 3-4 minuty zapiec na złoto pod grillem.
    Doskonale smakuje na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (2)

etui 06 września 2015
Coś opcja "kopiuj- wklej" przedobrzyła...
lapsmak 08 września 2015
Zgadza sie z,braku czasu staram sie wstawiac przepisy ze swojego bloga www.lapsmak.pl a najprosciej poprostu jest... Czytaj całość »
Zgadza sie z,braku czasu staram sie wstawiac przepisy ze swojego bloga www.lapsmak.pl a najprosciej poprostu jest skopiowac..proste..
Składniki
  • Warstwa mięsna 750 gmięsa wołowego mielonego
  • 500 ml bulinu wołowego lub warzywnego
  • Oliwa z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mały liśc laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz
  • Odrobina sosu Worcestershire
  • Opcjonalnie : szklanka groszku zielonego lub 2 łodygi selera naciowego
  • Purée ziemniaczane: 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • Sól i pieprz
Składniki