Coq au vin

Coq au vin
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Czyli kurczak w winie- wyborne danie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Perlicę pokroiłam na osiem części z mięsem. Na udziki i udka, oraz każda pierś z kością przekrojona w poprzek, dwie części ze skrzydełkiem. Plecki też pokroiłam- one nadadzą wywarowi smaku.

  2. Rąbankę posypałam solą i pieprzem a każdy kawałek obtoczyłam w mące.

  3. Na patelni lekko wytopiłam boczek pokrojony w słupki.Dodałam oliwę i zrumieniłam ptaka. Dodałam na pół przekrojone cebulki. i zgniecione ząbki czosnku. Zawartość patelni przełożyłam do rondla i zalałam winem. Dodałam zioła prowansalskie i sól do smaku.

  4. Na patelni podsmażyłam z grubsza pokrojone pieczarki. Dodałam je na 15 minut przed końcem gotowania- w sumie 1 h.
    Gdy mięso odchodziło od kości, dodałam jeszcze koncentrat. A po wyłączeniu ognia dodałam jeszcze od siebie natkę pietruszki.

  5. Sos właściwie sam się zrobi, nie zagęszczałam go, ale można.
    Najlepiej ta potrawa smakuje z ziemniakami lub grzankami.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 15 września
Ja już dziś nic nie powiem. Mozę tylko tyle, że "niedobra" jesteś z tymi przepisami ;)

Dobrze, że... Czytaj całość »
Ja już dziś nic nie powiem. Mozę tylko tyle, że "niedobra" jesteś z tymi przepisami ;)

Dobrze, że Młodzież już wyjechała na studia i jakieś tam przygotowania, bo pewnie byśmy już dziś robili ;p
BEATA1978 4 dni temu
Super jedzonko :)
kucharka-amatorka 4 dni temu
Apetyczne danie. Czy z kuchni francuskiej?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki