Comber jagnięcy bez kości, pieczony

Comber jagnięcy bez kości, pieczony
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Jagnięcina - pyszne mięso.

Składniki

  • 2 kawałki combra jagnięcego ok. 0,5 kg
  • kilka ziemniaków
  • woda, szczypta pieprzu, sól
  • Marynata : 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta suszonego kopru
  • szczypta kminku
  • ew. 2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Marynata :W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem. Marynatą natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny ( a najlepiej na całą noc )

    Nagrzałem piekarnik do 160 stopni C
    Umyłem mięso, osuszyłem. Wyciąłem wszystkie możliwe kawałki tłuszczu ( w przypadku jagnięciny, tłuszcz się nie stopi, a zamieni w galaretke ). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory.
    Włożyłem do brytfanny. Wlałem do niej marynatę, Włożyłem ziemniaki. Wstawiłem do piekarnika na 30 minut. Podlałem wodą. Piekłem do miękkości. Czas pieczenia zależny od wielkości combra ( ok. 1/5 godziny ).
    Kiedy mięso było już bardzo miękkie, wyciągnąłem brytfannę z piekarnika i odstawiłem je na 10-15 minut przed krojeniem. Przed podaniem delikatnie posoliłem. Udekorowałem gałązką tymianku.

Komentarze do przepisu (3)

konhambos 29 listopada 2019
Z takimi skladnikami musi smakowac :)
Obserwator 01 grudnia 2019
Nam smakował
Futka 17 grudnia 2019
Boski! <3 Mistrzostwo świata! Ale bym zjadła :D
Składniki
  • 2 kawałki combra jagnięcego ok. 0,5 kg
  • kilka ziemniaków
  • woda, szczypta pieprzu, sól
  • Marynata : 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta suszonego kopru
  • szczypta kminku
  • ew. 2 łyżki wody
Składniki