Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cielęcina z wiśniami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
Składniki
Cielęcinę przełóż do miski. Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj, dodaj do mięsa. Wiśnie opłucz, pozbaw pestek. Posiekaj orzeszki pistacjowe.
Do miski z mięsem i cebulą dodaj posiekane pistacje, kumin oraz mielony cynamon. Dodaj żółtko i ubite białko, wsyp bułkę tartą. Masę wyrób. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach duże placki. Na każdym ułóż po kilka wiśni. Przykryj owoce mięsem, zlepiając pulpety.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki wody (lub bulionu mięsnego). Ułóż przygotowane pulpety.
Naczynie przykryj. Wstaw do piekarnika. Piecz mięso w temperaturze 190 st., aż zacznie brązowieć (30-40 min). W razie potrzeby, do naczynia dolewaj wodę. Gotowe pulpety dekoruj listkami bazylii.
Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal cena 3,30 zł.
By sprawdzić, czy brązowe z wierzchu pulpety są już upieczone, najlepiej wbić w nie ostrożnie widelec lub patyczek do ciasta. Jeśli wypływający ze środka sos jest przejrzysty, danie możesz bez obawy wyjąć z piekarnika.Źródło: Świat kobiety