Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cielęcina z sosem śmietanowym"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Składniki
Cielęcinę oczyść i pokrój w podłużne kawałeczki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i podsmaż ze wszystkich stron.
Oczyść pieczarki, pokrój w plastry i wrzuć do mięsa. Smaż przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i białe wino. Duś do miękkości.
Pod koniec dodaj śmietanę i podgotuj. Gotową cielęcinę udekoruj posiekaną natką. Podawaj z kukurydzianymi plackami (patrz poniżej).
kroki do... przygotowania placków kukurydzianych
Kaszę kukurydzianą wypłucz kilka razy i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy woda odparuje, odstaw kaszę do wystygnięcia. Do ostudzonej kaszy dodaj jajka, obie mąki, startą cebulę i czosnek. Całość zmiksuj.
Masę kukurydzianą przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150° C przez 10 minut, do chwili aż ciasto zacznie się rumienić. Gdy wystygnie, pokrój je na mniejsze kwadraty.
Na rozgrzanym oleju ułóż kawałki ciasta, smaż na średnim ogniu, przekładając placki kilka razy, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Jeszcze na patelni posyp je startym żółtym serem, aby lekko się stopił.Źródło: Na żywo