Cielęce cynaderki w sosie winnym

Cielęce cynaderki w sosie winnym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Niesamowicie kremowe i delikatne

Składniki

Przygotowanie

  1. Kupiłam nerki już bez pokrywającego je tłuszczu.
    Przecięłam je wzdłuż ale nie do końca i namoczyłam na noc w wodzie z mlekiem.
    Następnego dnia wycięłam białe części ze środka, nerki opłukałam.
    Włożyłam je do garnka z wodę i zagotowałam- puszczą dużo szumu.
    Wyjęłam je, zmieniłam wodę i zagotowałam ją, nerki włożyłam tym razem do wrzątku i podgotowałam je 5 minut.
    Po tych zabiegach woda nie powinna mieć innego zapachu niż mięsny. W razie czego można jeszcze raz zmienić wodę.

  2. Na patelni zeszkliłam cebulę z chili. Potem dodałam odsączone nerki i pokrojony czosnek.
    Gdy nerki lekko się przyrumieniły dolałam szklankę wina.
    Patelnię przykryłam pokrywką i nerki dusiły się około 40 minut.
    Potem sos zagęściłam mąką, doprawiłam solą a po wyłączeniu ognia posypałam pokrojoną natką.

  3. Może jest z daniem trochę zachodu ale warto dla tego smaku spędzić czas w kuchni.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

SlodkoSlodka83 20 maja 2019
Nigdy nie jadłam szczerze mówiąc.
slodkisentyment 20 maja 2019
Wyglądają super, cielęcych to chyba nigdy nie jadłam.
kuchmariola63 21 maja 2019
Cielęce cynaderki są najsmaczniejsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki