Ciasto ze szparagami

Przepis dnia 2019-05-22
Ciasto ze szparagami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: ciacho50
Ciasto jest na prawdę godne polecenia :)

Składniki

  • Składniki na spód;
  • 2 szklanki mąki, kostka masła
  • 3 żółtka, płaska łyżeczka soli i proszku do pieczenia
  • Składniki na masę;
  • 100 ml śmietanki 30%, 200 ml śmietany 18%
  • 3 białka te które zostaną nam z ciasta, 1 całe jajko
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek zielonych cienkich szparagów, oliwka do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki masła ,2 ząbki czosnku
  • na wierzch ser typu włoskiego
  • pęczek szparagów

Przygotowanie

  1. Przygotuj blaszkę 25/25

    Wykonanie spodu;
    Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól, żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę, owinąć ją we folię i umieścić w lodówce na pół godziny.

    Po tym czasie ciastem wyłożyć blachę i boki. Piec 20 minut w 170*.

    Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wgniatamy czosnek, następnie dodajemy uprzednio podgotowane szparagi.

    Śmietany, jajko, białka oraz przyprawy mieszamy ze sobą.
    Szparagi z cebulką wykładamy na podpieczone ciasto, następnie układamy plasterki sera. Na całość wylewamy masę.
    Pieczemy 40 minut w 160*

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 17 maja 2019
Wygląda świetnie :) Pyszne
Docherro 17 maja 2019
Pyszne,poproszę Gosiu kawałeczek:)
Maudie 17 maja 2019
Ale apetycznie wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na spód;
  • 2 szklanki mąki, kostka masła
  • 3 żółtka, płaska łyżeczka soli i proszku do pieczenia
  • Składniki na masę;
  • 100 ml śmietanki 30%, 200 ml śmietany 18%
  • 3 białka te które zostaną nam z ciasta, 1 całe jajko
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek zielonych cienkich szparagów, oliwka do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki masła ,2 ząbki czosnku
  • na wierzch ser typu włoskiego
  • pęczek szparagów
Składniki