Ciasto z mięsem mielonym, papryką i serem feta

Ciasto z mięsem mielonym, papryką i serem feta
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Od lat robię to ciasto w innej formie, ale różnorodność to podstawa w kuchni i dlatego wpadłam na pomysł, aby tym razem zawinąć nadzienie w ciasto na pizzę. Rezultatem było cudownie smakujące ciasto ze śródziemnomorskim akcentem i soczystym nadzieniem z mięsa mielonego, papryki i sera feta.

Składniki

  • Składniki na foremkę 25 × 11,5 × 7 cm:
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciasta na pizzę (30 × 29 cm)
  • 1 słoik pieczonej i obranej papryki (waga po odsączeniu 310 g)
  • 180 g sera feta z ziołami
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orzechowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku
  • 3-4 łyżki creme fraiche

Przygotowanie

  1. Obrac i posiekac cebule i zabki czosnku. Posiekac natke pietruszki i majeranek. Podsmayc mieso mielone, gdy zmieni kolor dodac cebule, nastepnie czosnek, jeszcze krótko podsmazyc i ostudzic.

  2. W miedzyczasie pokroic marynowana papryke w paski o szerokosci ok.1 cm a ser feta w cienkie paski ok.5 mm. Lekko schlodzone mieso mielone doprawic sola, pieprzem, papryka, bulionem warzywnym i posiekanymi ziolami. Dodac creme fraiche. Wmieszac dwa jajka (odlozyc troche zóltka). Dodac make orzechowa.

  3. Wylozyc podluzna foremke ciastem na pizze nie usuwajac papieru pergaminowego. Ciasto powinno wystawac na dluzszych bokach. Nakluc ciasto kilkakrotnie widelcem, umiescic jedna trzecia miesa w foremce a na nim paski sera feta.

  4. Warstwe z serem feta przykryc jedna trzecia miesa. Ulozyc na wierzchu dwie warstwy pasków papryki i doprawic je odrobina proszku bulionu warzywnego. Reszte miesa wylozyc na papryke i wygladzic. Nadmiar ciasta ulozyc na nadzienie, posmarowac reszta zóltka i nakluc widelcem. Ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp 220° C (lub 200° C termoobieg)

  5. Podawac bezposrednio po upieczeniu, wtedy smakuje najlepiej np. z zielona salata.

Komentarze do przepisu (7)

Dariusz-D 22 marca
Wow !
Jakie piękne ciasto.
Napracowała się Pani chyba ?
Efekt końcowy fantastyczny :-)
Docherro 22 marca
Cudownie smakowite danie:)
KulinarnaChwila 23 marca
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na foremkę 25 × 11,5 × 7 cm:
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciasta na pizzę (30 × 29 cm)
  • 1 słoik pieczonej i obranej papryki (waga po odsączeniu 310 g)
  • 180 g sera feta z ziołami
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orzechowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku
  • 3-4 łyżki creme fraiche
Składniki