Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto

Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto z kaszy i warzyw przygotowałam, do którego mnóstwo ziół i przypraw dodałam. Całość w piekarniku zapiekałam, a na końcu mozzarellę i pesto z rukoli dodałam. Ilość składników może zniechęcić Was do ciasta przygotowania, ale przyprawy to podstawa smaku tego dania. Uwierzcie mi, że naprawdę bardzo łatwo je się przygotowuje, a efektu smakowego nikt, nie pożałuje.

Składniki

  • na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: zioła i przyprawy:
  • duży pęczek szczypiorku,
  • garść świeżego lubczyku,
  • garść mięty zwykłej i pieprzowej,
  • duży pęczek pietruszki naci,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy czarnego, świeżo mielonego,
  • ½ łyżeczki płaskiej kminku mielonego,
  • czubek łyżeczki cynamonu mielonego,
  • czubek łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • czubek łyżeczki mielonego pieprzu cayenne chili,
  • ponadto:
  • 200 g cebuli czerwonej,
  • 500 g batata,
  • 2 duże papryki czerwone (ok. 400 g),
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • sól do smaku,
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 duże kule mozzarelli (250 g),
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania,
  • pesto:
  • 100 g rukoli,
  • 2 łyżki orzeszków pinii,
  • ok. 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia,
  • 10 czarnych oliwek bez pestek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 kopiasta łyżka kapary,
  • 10 g startego sera grana padano,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw.
    W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi suchymi przyprawami, bez świeżych ziół.
    Pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miseczki.

    Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na niewielką kostkę.

    Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej wszystko się ugotuje.

    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, połowa czasu niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy.
    W tym samym czasie przygotowujemy krem z warzyw i przypraw.
    W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy bataty, paprykę i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy mieszankę z przypraw, przykrywamy pokrywą i dusimy, do czasu, aż warzywa będą miękkie.

    Całość dokładnie miksujemy (np. blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealny krem, pozbywamy się liści laurowych i skórki z papryki.

  2. Do przygotowanego kremu dodajemy kaszę (ugotowaną na al dente), śmietankę oraz posiekane świeże zioła, całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku.

    Rada: do kremu nie dodawaliśmy soli, zastąpiły ją przyprawy i zioła, dopiero na samym końcu dodajemy dwie szczypty soli, wg własnego smaku. Całość ma być ostra, wyrazista, ale niezbyt słona.

    Tak przygotowaną kaszę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułka tartą. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na dolną półkę, do piekarnika rozgrzanego do 190°C.
    Pieczemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie cały krem i będzie miękka.


  3. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy sera pokrojonego w plastry. Wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika, zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 10 min).

    Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł wchłonąć się w kaszę.

    Pesto:
    Podczas pieczenia (lub wcześniej) przygotowujemy pesto z rukoli.
    Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
    Za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki, kapary z dodatkiem oleju i orzeszków. Doprawiamy pieprzem, mieszamy z serem i dopiero na końcu dodajemy sól.

    Na wierzch ciasta równomiernie nakładamy pesto.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 12 lutego 2018
Wygląda świetnie ;)
Maudie 12 lutego 2018
Bardzo ciekawy przepis:)
Dolcevita-in-my-kitchen 12 lutego 2018
Juz sam opis brzmi...bardzo smacznie :-)
Składniki
  • na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: zioła i przyprawy:
  • duży pęczek szczypiorku,
  • garść świeżego lubczyku,
  • garść mięty zwykłej i pieprzowej,
  • duży pęczek pietruszki naci,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy czarnego, świeżo mielonego,
  • ½ łyżeczki płaskiej kminku mielonego,
  • czubek łyżeczki cynamonu mielonego,
  • czubek łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • czubek łyżeczki mielonego pieprzu cayenne chili,
  • ponadto:
  • 200 g cebuli czerwonej,
  • 500 g batata,
  • 2 duże papryki czerwone (ok. 400 g),
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • sól do smaku,
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 duże kule mozzarelli (250 g),
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania,
  • pesto:
  • 100 g rukoli,
  • 2 łyżki orzeszków pinii,
  • ok. 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia,
  • 10 czarnych oliwek bez pestek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 kopiasta łyżka kapary,
  • 10 g startego sera grana padano,
  • sól do smaku.
Składniki