Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anowi1985
Pyszny spód na każde dodatki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieścić cukier i drożdże w miseczce,dodać 90ml wody ciepłej ale nie gorącej,wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia w miejsce wolne od przeciągów

  2. Wymieszać mąkę i sól w misce,dodać oliwę z oliwek,pozostała wodę i drożdże.Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.W razie potrzeby dodawać odrobinę wody lub mąki.

  3. Natrzeć wnętrze dużej misy oliwą z oliwek.Toczyć kulę ciasta na misce,aby pokryła się warstwą oliwy,następnie naciąć na powierzchni cienki krzyż.Zostawić ciasto w misce,przykryć ścierką,odstawić w miejsce wolne od przeciągów(najlepiej pod pierzynkę),trzymać tak 1-1,5godz do momentu wyrośnięcia.

  4. Zbić ciasto do pierwotnej objętości,następnie podzielić na dwie części,rozwałkować do dowolnej grubości,mnie osobiście smakuję grubsze ciasto.

  5. Przepis mam z książki "szczypta smaku... Włochy".Bardzo gorąco polecam ten przepis,zawsze wychodzi. P.S. Jeśli drożdże nam nie wyrosną należy powtórzyć czynność. Smacznego!

Składniki
Składniki