Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Przepis na domową pizzę. Z podanej ilości składników wychodzi ok 3 - 4 placków. Ciasto nie jest grube, ale idealnie chrupiące.

Składniki

  • 550 g mąki do pizzy (Basia) lub mąki pszennej
  • 300 g letniej wody (tak, aby była przyjemnie ciepła, a nie gorąca
  • 25 g oliwy
  • pół łyżeczki suchych drożdży
  • niecała łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieść w misie i zacznij wyrabiać ciasto. Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto być idealnie gładkie. Czas wyrabiania ok 10 minut.

    Możesz użyć thermomixa i wtedy mieszasz wszystko przez ok 10 sekund - prędkość 4. Następnie ustawiasz tryb wyrabiania ciasta na 5 minut.


  2. W międzyczasie przygotuj plastikową miskę, natłuść ją trochę oliwą i następnie umieść tam gotowe ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą, nakryj ściereczką i umieść miskę w ciepłym miejscu (np. pod pościelą, poduszkami itd). Odstaw na 2 godziny.

  3. Po dwóch godzinach przynieść ciasto, wyjmij je z miski na blat posypany mąką. Ciasto podziel na 3 - 4 części. Z każdej zrób kulkę, która będzie stanowiła Twoje ciasto na pizzę.

  4. Kulkę ciasta wstępnie możesz rozwałkować na blacie, a następnie przenieść na blachę.

    Moje blachy na pizzę nie wymagają smarowania i posypywania mąką/bułką tartą.
    Zdarza się jednak, że niektórzy muszą tak tak przygotować blachę.

    Ponakłuwaj ciasto widelcem.

    Właśnie przygotowałeś bazę pod ulubioną pizzę.

    Piekarnik nastaw na 220 stopni i pizzę trzymam ok 12 - 15 minut z termoobiegiem. Ty monitoruj swoją pizzę i jeśli uznasz, że jest już gotowa to wyjmij i sprawdź czy spód pizzy jest już lekko podpieczony

Składniki
  • 550 g mąki do pizzy (Basia) lub mąki pszennej
  • 300 g letniej wody (tak, aby była przyjemnie ciepła, a nie gorąca
  • 25 g oliwy
  • pół łyżeczki suchych drożdży
  • niecała łyżeczka soli
Składniki