Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jak z pizzerii

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki suchych drożdży lub łyżka zwykłych
  • 2 łyżki oliwy (najlepiej jeżeli będzie to oliwa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem)
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę, sól i suche drożdże. Dokładnie mieszamy suche składniki i dodajemy ciepłe mleko oraz oliwę.

  2. Jeżeli mamy zwykłe drożdże, to rozpuszczamy je w mleku.

  3. Wyrabiamy ciasto nadgarstkiem tak długo, aż prawie przestanie się kleić. Nigdy nie wyrabiam do całkowitego nieklejenia się, ani nie posypuję wielką ilością mąki, bo wtedy ciasto jest delikatniejsze :)
    Więc dobrze, jak troszeczkę (ale nie bardzo) ciasto się klei.

  4. Kiedy już wyrobimy i ciasto i nadgarstek, formujemy kulkę, kładziemy na talerz i szczelnie owijamy folią spożywczą. Możemy też owinąć samą ciastową kulkę.

  5. Zostawiamy w lodówce na ok. godzinkę.

  6. A w międzyczasie, bez podjadania :P szykujemy składniki na najlepszą pizzę pod słońcem^^
    Szynka, boczek, ser, ser, ser i jeszcze więcej sera, pieczarki, ananasy....co tylko chcecie.
    Nie zapomnijcie o dodaniu tymianku i oregano, które tworzą ten specyficzny zapach i smak ;)

  7. Pizzę pieczemy w 200stopniach, w dobrze nagrzanym piekarniku, przez 10-15 minut.

Komentarze do przepisu (8)

Obserwator 23 sierpnia 2014
I na zdjęciu nie ma ciasta ...
Od dzisiaj jestem fanem :)
major 23 sierpnia 2014
A soli przypadkiem nie dajemy
bozka44 23 sierpnia 2014
Ja tez niebawem musze sobie wyrobic nadgarstek :-))) super
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki suchych drożdży lub łyżka zwykłych
  • 2 łyżki oliwy (najlepiej jeżeli będzie to oliwa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem)
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
Składniki