Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Lepszego nie było i nie będzie

Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Lepszego nie było i nie będzie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Co zrobić, aby ciasto na pierogi było delikatne i elastyczne? To proste. Skorzystaj z mistrzowskiego przepisu. Ciasto na pierogi Magdy Gessler zachwyca za każdym razem i udaje się nawet tym, którzy do tej pory mieli spore problemy z lepieniem pierogów. Co bardzo ważne, ciasto przygotowane według tego przepisu jest bardzo elastyczne, a to pozwala na sklejanie nawet najbardziej fantazyjnych pierogowych brzegów. Wykorzystajcie przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler w te święta, a gwarantujemy, że nie powrócicie już do żadnej, innej receptury.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • Odrobina soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. W górce białego proszku zrób mały dołek i wlej tam połowę wody. Szybko zagnieć ciasto. Stopniowo dolewaj resztę wody i zagniataj.

  2. Ciasto musi być sprężyste i nie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dolej trochę wody. Jeżeli zbyt lepkie - dosyp mąki. Zagniecione ciasto odstaw zawinięte w ściereczkę na ok. 10 minut. Przykryj je gorącą miską lub garnkiem.

  3. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i zrób pierogi z ulubionym farszem, np. mięsnym. Pycha!

Składniki
  • 500g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • Odrobina soli
Składniki