Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: akamyll
Smaki prosto z ukochanej Finlandii :) http://vanillateaspoon.blox.pl/html

Składniki

Przygotowanie

  1. Schłodzone jajka miksujemy razem z cukrem na białą, puszystą masę (jak na biszkopta). U mnie trwa to do 7 minut.

  2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy.

  3. Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki :) Znów mieszamy.

  4. Ciasto przelewamy do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

  5. Pieczemy jakąś godzinkę w temperaturze 170-180 stopni.

  6. Można podawać z cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową, serkiem waniliowym, serkiem topionym – śmietankowym (wersja oryginalna z Finlandii) lub z twarożkiem.

Komentarze do przepisu (16)

trele-morele 07 lipca 2010
super zdjęcia ;) Pozdrawiam !!
wioleta333 07 lipca 2010
mniammmmm.....
Aisyrk54 08 lipca 2010
A więc ile ma być oleju? W przepisie jest: "szklanka oleju, 0,5 szklanki"
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki