Ciapkapusta

Ciapkapusta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
czyli tradycyjne śląskie danie - ciąg dalszy powrotów do babcinych przepisów ;-)

Składniki

  • ziemniaki - 500 g
  • kapusta kiszona - 500 g
  • boczek - 150 g
  • cebula - 2 szt.
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tak aby zakrył kapustę) i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min), odcedzamy

  2. ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na w miarę gładką masę

  3. boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni, jak już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż ładnie się przyrumieni

  4. do garnka z puree ziemniaczanym dodajemy ugotowaną kapustę oraz boczek z cebulą, mieszamy wszystko dokładnie, doprawimy solą i pieprzem, no i gotowe.
    Ważne aby ziemniaki, kapustę i cebulę z boczkiem przygotowywać równocześnie, wtedy całe danie wychodzi nam gorące.
    Na Śląsku to danie obowiązkowo podaje się z kotletami mielonymi (czyli z kaminadlami ;-)
    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 29 listopada 2020
Pyszotka:)
GREGORHSPEED 13 stycznia
Pyszności moje <3
Składniki
  • ziemniaki - 500 g
  • kapusta kiszona - 500 g
  • boczek - 150 g
  • cebula - 2 szt.
  • sól, pieprz
Składniki