Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciabatta - prosty przepis"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 507
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 507
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Składniki
W misce wymieszaj drożdże ze 100 ml wody. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
Dodaj pozostałe i wymieszaj na jednolitą masę. Wyrabiaj 5-6 minut (lepiej rękami, ciasto będzie luźniejsze).
Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.
Arkusz papieru do pieczenia obsyp dokładnie mąką pszenną. Przelej połowę ciasta na papier i trzymając za rogi, poruszaj arkuszem raz w jedną stronę, raz w drugą, aby ciasto okleiło się mąką i powstał zgrabny podłużny bochenek. Przełóż ciasto na blachę. Przygotuj tak samo drugi bochenek. Przykryj chleby folią (lub ściereczką) i odstaw na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 250 st. C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 20-25 minut. Upieczone ciabatty wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę, aby ostygły.
2 bochenki • : 4 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 25 min • koszt: 2,5 złŹródło: Olivia