Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane mojej mamy, dzięki dodaniu kwaśnej śmietany do startych ziemniaków masa nie czernieje a placki są bardziej wyraziste w smaku.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13853
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 30
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10184
Szybka i smaczna
Odsłon: 13853
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 30
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10184
Składniki
Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce, odstaw na kilka minut. Następnie delikatnie odlej zebrany płyn do miseczki.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, śmietanę dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Zlej powoli pozostały płyn ze startych ziemniaków, pozostaw tylko skrobię i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej większą ilość oleju i nakładaj łyżką porcję masy ziemniaczanej, placki smaż na rumiano z każdej strony. Podaj z ulubionymi dodatkami np. śmietaną i cukrem. Ja najbardziej lubię same chrupiące placki bez żadnych dodatków.