Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrupiące miseczki z owocami morza"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2007
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2007
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 240 kcal, cena 1,70 zł.
Wybierz liście sałaty, które tworzą naturalne miseczki. Opłucz je starannie pod bieżącą wodą, osusz i odłóż. Kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącą wodą, tak by znajdowała się ona 1 cm nad powierzchnią kaszki. Dodaj szczyptę soli, przemieszaj. Odstaw kuskus, by napęczniał.
Owoce morza (mogą być mrożone) opłucz starannie, wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj. Odlej na sicie, przełóż do miski, ostudź, a potem skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
W osobnym garnku z posolonym wrzątkiem ugotuj do miękkości groszek. Odlej go na sicie, zahartuj lodowatą wodą, a na koniec delikatnie zblenduj. Grejpfrut wyszoruj, obierz. Podziel na cząstki. Wykrój osiem filecików miąższu.
Przygotuj sos koktajlowy. Wymieszaj kilka łyżek majonezu z 1-2 łyżeczkami keczupu. Dodaj roztarty ząbek czosnku. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz łyżeczką brandy (ewentualnie wódki).
Miseczki z sałaty ułóż na półmisku. Na dno każdej wyłóż po łyżce kuskusu. Na kaszce rozłóż owoce morza. Z boku umieść zielony groszek oraz fileciki grejpfruta. Osobno podaj sos koktajlowy. Przystawkę możesz ozdobić jadalnymi pączkami kwiatów.Źródło: Świat kobiety