Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiąca gęś z jabłkami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1185
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 121
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 138
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1185
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 121
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 138
Składniki
Nadzienie: cebule obierz, posiekaj. Jabłka pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Gałązki ziół opłucz, osusz. Ziarenka czarnego pieprzu i jagody jałowca utłucz w moździerzu.
Jabłka i cebule wymieszaj z gałązkami tymianku oraz mięty. Dodaj pieprz, jałowiec, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gęś dokładnie umyj. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż. Piekarnik rozgrzej do temp. 100 st. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 7 godzin. Od czasu do czasu tuszkę polewaj sosem z dna brytfanki.
Wymieszaj 100 ml wody z łyżką soli. Tuszkę przełóż na ruszt, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę. Zwiększ temperaturę do 175 st. Gęś piecz jeszcze 50-60 minut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą.
Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.
ok. 8 godzin i 45 minut, 1 porcja ok. 890 kcalŹródło: Tina