Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)

Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Staraliśmy się zrobić danie dla dwóch osób. Nie udało się, więc jeść będziemy drugi dzień :P

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 600 g pomidorów malinowych
  • 250 ml soku pomidorowego (u nas Pudliszki)
  • 500 g ulubionej kiełbasy (u nas ze świniobicia)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk papryki żółtej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki domowej kostki bulionowej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką zimnej wody, dodajemy domową kostkę rosołową, zagotowujemy, dusimy przez chwilę pod przykryciem.
    Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do ziemniaków, wlewamy sok pomidorowy.
    Kiełbasę kroimy na duże kawałki.
    Cebulę kroimy w piórka.
    Por kroimy na plasterki.
    Seler naciowy kroimy na kawałki.
    Składniki razem z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy.
    Papryki kroimy na większe części, dodajemy do całości i dusimy do ich miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy płyn (sok pomidorowy). Często mieszamy.
    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (6)

babcitereskiciasta 12 sierpnia 2018
Pyszne danie jednogarnkowe,można najeść się do syta.:)
ciacho50 13 sierpnia 2018
Ja też bym chętnie zjadła :)
konhambos 14 sierpnia 2018
to jest taki fajny zestaw na jednogarnkowe danie...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g ziemniaków
  • 600 g pomidorów malinowych
  • 250 ml soku pomidorowego (u nas Pudliszki)
  • 500 g ulubionej kiełbasy (u nas ze świniobicia)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk papryki żółtej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki domowej kostki bulionowej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
Składniki