Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik pomidorowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł
Ogórki małosolne osącz z zalewy, pozostaw ze skórką, a następnie pokrój w kosteczkę. Pomidory ułóż na sicie. Sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a potem obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Zmiksuj go, a potem przełóż do wazy.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno poszatkuj. Dodaj do pomidorów razem z posiekanymi ogórkami małosolnymi oraz oliwą. Wrzuć kilka opłukanych i posiekanych listków bazylii, wymieszaj.
Z pieczywa odkrój skórki. Resztę włóż do miski i zalej bardzo zimną wodą (pół szklanki). Odstaw na około 15 minut. Po tym czasie miąższ chlebowy rozdrobnij palcami na papkę i dodaj do pomidorów.
Całość rozmieszaj z 2 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody. Chłodnik dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem wstaw do lodówki.Źródło: Świat kobiety