Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik owocowy"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 249
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 249
Składniki
Maliny oraz jagody przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do ocieknięcia. W garnku zagotuj litr wody. Wsyp cukier i włóż laskę cynamonu. Gotuj na małym ogniu 10 min.
Po tym czasie do gar nka z zupą wrzuć połowę przygotowanych malin oraz jagód. Gotuj razem 5 minut. Garnek zdejmij z ognia, wsyp cukier waniliowy. Wymieszaj, odstaw do całkowitego przestudzenia.
Zimną zupę zmiksuj. Wsyp pozostałe owoce. Wlej wino, wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby danie się schłodziło, a smaki przeniknęły.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, ostudź. Opłucz i osusz kilka listków melisy lub mięty. Zupę podawaj z makaronem, udekorowaną ziołami.
Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,90 zł.
Smacznym i dekoracyjnym dodatkiem do zupy owocowej mogą być roladki z ciasta naleśnikowego. Usmaż kilka cienkich rumianych placuszków, zwiń je i pokrój w cienkie plasterki. Powstałe roladki dodawaj do zupy owocowej. Wytrawne naleśnikowe ślimaczki pasują także do rosołu lub innych czystych zup warzywnych.Źródło: Świat kobiety