Chłodnik ogórkowy z kotlecikami z cukinią

Chłodnik ogórkowy z kotlecikami z cukinią
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: foodmania
Kolejny pyszny letni obiad:) Połączenie chłodniku z kotlecikami z kuskusem i cukinią- jedno z lepszych!

Składniki

  • 370g jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • 5 ogórków
  • Koperek
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka pistacji
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn

Przygotowanie

  1. Chłodnik

    1. Jogurt naturalny wymieszać z bulionem.
    2. Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie dodać do jogurtu.
    3. Do całości dodać posiekany koperek i przyprawy.
    4. Schłodzić w lodówce.
    5. Przed podaniem skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.

  2. Kotleciki

    1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
    2. Cukinię zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), odcedzić z nadmiaru wody i dodać do kaszy z jajkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
    3. Wszystko razem wymieszać, a następnie uformować małe kotleciki.
    4. Kotleciki piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

irma 01 lipca 2014
Poczekam na cieplejszą aurę i zrobię to danie, mniam.
BEATA1978 01 lipca 2014
Pyszne! A podane baaardzo smacznie. Pozdrawiam :)
Annuar 04 lipca 2014
Podane i zaprezentowane rewelacyjnie!
Składniki
  • 370g jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • 5 ogórków
  • Koperek
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka pistacji
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn
Składniki