Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik ogórkowy o smaku miętowym"
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 206
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 206
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
Składniki
Ogórki umyj, odetnij kilka plasterków do dekoracji, a resztę obierz. Obrane ogórki rozetnij, wydrąż środki z pestkami, miąższ pokrój w kostkę. Orzechy (ew. migdały) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Upraż mieszając. Przesyp na talerzyk. Odstaw do wystudzenia. Miętę op łucz, oderwij listki od gałązek, kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Ogórki wymieszaj z jogurtem, kefirem oraz miętą. Zmiksuj na gładko. Orzechy drobno posiekaj. Dodaj je do chłodnika.
Zupę przypraw sokiem z limonki lub cytryny oraz solą i pieprzem. Mocno schłodź. Przed podaniem udekoruj odłożonymi plasterkami ogórka oraz listkami mięty.Źródło: Naj