Chłodnik na botwince

Przepis dnia 2019-07-02
Chłodnik na botwince
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wczesny okres lata ma do siebie chłodniki. Mój chłodnik zrobiłam na bazie botwinki. Bardzo smaczny i prosty. W sam raz na upalne dni :)

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 4 spore rzodkiewki
  • 1 szklanka maślanki
  • 100 ml koncentratu barszczu czerwonego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • koper
  • szczypior
  • sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy

Przygotowanie

  1. Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki od łodyg. Cebulę pokroiłam w piórka. Buraczki pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka razem z cebulą i dolałam ok 600 ml wody. Zagotowałam.
    Po ok. 5 minutach dodałam pokrojone łodygi i odrobinę soli. Gotowałam do miękkości i wlałam koncentrat barszczu czerwonego.

    Zagotowaną botwinkę odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.

  2. Ogórki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również rzodkiewkę.
    Dodałam do botwinki. Dodałam garść posiekanego szczypiorku i trochę mniej kopru. Zalałam jogurtem i maślanką i wymieszałam.

    Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, kwaskiem i cukrem.

    Odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny.

  3. Po tym czasie schłodzony chłodnik podawałam z ugotowanym na półtwardo jajkiem.

  4. Notatki:
    * botwinkę gotuję kiedy buraczki są jeszcze małe, jeśli mamy duże buraki to można dolać więcej wody, jogurtu i maślanki, miałam pęczek botwinki z własnego ogrodu, w sklepowych pęczkach buraki są dość duże
    * jeśli mamy botwinę z ogrodu to polecam moczenie w słonej wodzie ok. 30 minut

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 30 czerwca 2019
Pysznosci! Juz wiem co zrobie ze swojej botwiny!
Docherro 30 czerwca 2019
Świetny...uwielbiam:)
Składniki
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 4 spore rzodkiewki
  • 1 szklanka maślanki
  • 100 ml koncentratu barszczu czerwonego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • koper
  • szczypior
  • sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy
Składniki