Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski na jogurcie"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Soczyste chłodniki
Można go podać do ziemniaczków i pieczywa. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa
Botwinkę umyj, pokrój na kawałki. Buraczki oczyść, pokrój na kawałki. Zalej razem wodą (tak, by przykryła ), ugotuj do miękkości. Ostudź (nie odcedzaj).
Ogórek umyj, rzodkiewki oczyść, razem zetrzyj na tartce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Do wysokiego naczynia wlej kefir i jogurt naturalny, ugotowaną botwinkę, wymieszaj. Dodaj cukier, szczypiorek, rzodkiewki, ogórek oraz czosnek, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Posyp koperkiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plastrem cukinii, dekoracyjnie uformowanym na patyczku do szaszłyka.Źródło: Chwila dla Ciebie