chlebki z mięsnym farszem

chlebki z mięsnym farszem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska. Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje.

Składniki

  • CIASTO
  • -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli
  • -2 łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 dag drożdży -4 łyżki oleju
  • FARSZ
  • -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona
  • -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju
  • -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

  2. FARSZ:
    Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut.
    Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę by nadmiar wody odparował.

  3. Następnie urywamy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i składamy na kształt łódki.
    Następnie kładziemy na blaszce, i dajemy farsz, można posypać jeszcze koperkiem.

  4. Chlebki pieczemy około 20 minut w temp 190 stopni, na złoty kolor.

    I gotowe, można jeść :-)

    Polecam bo są pyszne.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 29 stycznia 2018
Super przekąska, choć parę sztuk i może być z tego obiad, podobnie, jak z pizzą bywa ;)
smaki-katriny 29 stycznia 2018
no przekąska to trochę mało powiedziane-jeden taki chlebek potrafi nasycić :)
Nevermore 29 stycznia 2018
Patrząc na wielkość, to mnie rzeczywiście taki jeden by wystarczył. Gorzej z młodzieżą, bo tacy to potrafią... Czytaj całość »
Patrząc na wielkość, to mnie rzeczywiście taki jeden by wystarczył. Gorzej z młodzieżą, bo tacy to potrafią zjeść hehe.
Ja z moimi Babeczkami jedną na troje, a starsi, to jednej na głowę i jeszcze mało xD
Składniki
  • CIASTO
  • -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli
  • -2 łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 dag drożdży -4 łyżki oleju
  • FARSZ
  • -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona
  • -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju
  • -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka
Składniki