Chleb Pszenno żytni z naczynia żaroodpornego

Chleb  Pszenno żytni  z naczynia  żaroodpornego
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo prosty do zrobienia domowy chlebek z niewielkiej ilości składników .Bardzo smaczny polecam zrobić aż zawsze zechcesz czuć smak swojskiego chlebka w ustach ,

Składniki

  • Mąka pszenna typ 450 800gr
  • Mąka żytnia typ 720 200gr
  • Sól 2 szczypty
  • Cukier 1 łyżka
  • Drożdże 2 torebki lub 50 gr świeżych
  • Ciepła woda 600 ml
  • Kminek lub mak do posypania

Przygotowanie

  1. Mąki odważam i wsypuję do miski dodaję sól, cukier i kminek i wsypuję drożdże suche wlewam wodę i zagniatam ciasto. W przypadku świeżych wkruszam do ciepłej wody dodaję cukier mieszam i wlewam do suchych składników i zagniatam ciast które odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę .

  2. Wyrośnięte ciasto wkładam do wysmarowanego naczynia żaroodpornego by chleb po upieczeniu nie przykleił się do formy , przełożone ciasto zostawiam na 15 minut w naczyniu by podrosło

  3. Wyrośnięte ciasto w naczyniu nacinam i posypuję kminkiem lub makiem

  4. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wstawiam chleb w naczyniu z przykryciem i piekę 30 minut ,Po 30 minutach ściągam pokrywę naczynia i piekę kolejne 30 minut

  5. Upieczony chleb wyciągam z piekarnika a następnie z naczynia by szybciej ostygł

  6. Ostudzony chlebek kroję na kromki i zajadam się z ulubioną wędliną ,serkiem czy co tam lubicie życzę smacznego

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 17 lutego
Pyszotka:)
mangiare 17 lutego
Ale pyszny chlebek zrobiłaś.
TEDESKA 19 lutego
witam, wypiekam taki chlebuś ale z połowy porcji , jednak ja nagrzewam naczynie w piekarniku przez ok. 20 min. ,... Czytaj całość »
witam, wypiekam taki chlebuś ale z połowy porcji , jednak ja nagrzewam naczynie w piekarniku przez ok. 20 min. , mooże niepotrzebnie? ogólnie chlebuś na zdjęciu wygląda smakowicie!
Składniki
  • Mąka pszenna typ 450 800gr
  • Mąka żytnia typ 720 200gr
  • Sól 2 szczypty
  • Cukier 1 łyżka
  • Drożdże 2 torebki lub 50 gr świeżych
  • Ciepła woda 600 ml
  • Kminek lub mak do posypania
Składniki