Chińszczyzna

Chińszczyzna
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
Smak orientu.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek bulionu
  • przyprawa kuchni chińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • garść pędw bambusa
  • kilka grzybków mun
  • 1 duża marchewka
  • garść zielonego groszku

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka pokrój na małe kawałki, dodaj sos sojowy i usmaż na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i imbir. Chwilę razem smaż.

  2. Paprykę i marchewkę pokrój w paski, wymieszaj z bambusem i grzybkami. Dodaj do mięsa i smaż razem chwilę. Podlej bulionem i dosyp przyprawę kuchni chińskiej. Znów chwilę razem smaż. Najlepiej smakuje z chińskim makaronem.

Komentarze do przepisu (2)

koko6 29 września 2010
Bardzo pięknie podane i na pewno smaczne,ja dodaję jeszcze kiełki soji lub fasoli mung.Pozdrawiam.
iwona_s 03 stycznia 2011
faktycznie "smak orientu" jak nic :-))) ten talerzyk i serwetka :-)))
Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek bulionu
  • przyprawa kuchni chińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • garść pędw bambusa
  • kilka grzybków mun
  • 1 duża marchewka
  • garść zielonego groszku
Składniki