Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chińskie pierożki wonton"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6666
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6666
Składniki
Mięso pokrój jak najdrobniej. Dymki obierz, opłucz, drobno posieka. Dodaj do mięsa razem z osączonymi i posiekanymi pędami bambusa. Wlej ocet ryżowy i sos sojowy. Dodaj mielony imbir, przyprawę 5 smaków oraz mieloną paprykę chili. Dołóż pianę ubitą z białka. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj.
Do większej miski przesiej obie mąki i szczyptę soli. Wlej około 100 ml wody. Wyrabiaj ciasto, aż zrobi się miękkie i nie będzie się lepić. Ciasto włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 min.
Połowę ciasta rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Szklanką o śr. 7 cm wytnij krążki. Na środku każdego nałóż łyżeczkę farszu mięs nego, po czym uformuj sakiewkę (nie zlepiaj na górze całkiem ciasta, powinien pozostać mały otwór). To samo zrób z drugą częścią ciasta.
Na garnku z gotującą się wodą ustaw parownik bambusowy (do kupienia w sklepach z małym AGD). Ułóż w nim przygotowane pierożki, naczynie przykryj i gotuj na parze 15 min. Pierożki najlepiej podaj z ciemnym sosem sojowym.Źródło: Tina