Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chińskie naleśniki"
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Składniki
Mięso pokrój w paski. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cukier, pieprz, gałkę, obie papryki, olej oraz sos sojowy. Do miski włóż mięso, zalej przygotowaną marynatą, wymieszaj. Odstaw na 1 godz.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Stopniowo wlewając gorącą wodę, mieszaj widelcem, aż się połączą. Ciasto przełóż na blat i wyrabiaj ok. 5 min. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 30 min. Na mocno rozgrzanej patelni usmaż mięso wraz z marynatą, w której się moczyło. Por pokrój na wąskie paseczki. Z ogórka usuń pestki i pokrój w słupki.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 10 kawałków. Każdy rozwałkuj na koło o średnicy ok. 12 cm. Smaż na suchej patelni, na niezbyt dużym ogniu. Kiedy spód zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę. Na środku usmażonego naleśnika ułóż po kilka kawałków mięsa oraz paseczki warzyw. Zawiń i od razu podawaj.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie