Chiński makaron z krewetkami

Chiński makaron z krewetkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Uwielbiam krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru.

Składniki

  • 150 g makaronu chow mein
  • 400 g mrożonych krewetek
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 100 ml sosu słodko pikantnego
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy polewając ciepłą wodą ,osuszamy. Makaron przygotowujemy według przepisu ,płuczemy i odsączamy. Szalotkę kroimy w plasterki ,podsmażamy na rozgrzanym maśle ,dodajemy krewetki ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone nasiona kopru. Smażymy aż krewetki będą rumiane. Do krewetek wrzucamy makaron oraz sos i podgrzewamy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 09 lutego 2015
Wyśmienite połączenie :)
monikagotuje 10 lutego 2015
Musi być bardzo pyszne:)
Konto usunięte 14 lutego 2015
Ciekawy przepis. Cos mi tylko to maslo w chinszczyznie nie lezy.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g makaronu chow mein
  • 400 g mrożonych krewetek
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 100 ml sosu słodko pikantnego
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
Składniki