Chinkali - gruzińskie pierogi

Chinkali - gruzińskie pierogi
> 3-4 os.
> 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: Fram
w czasie mojej wędrówki po Gruzji to danie zrobiło na mnie tak wielkie wrażenie, że pewnego dnia, goszcząc w Kazbegi, w wysokim Kaukazie, wpadłem do kuchni naszego pensjonatu, wytargałem od gospodyni przepis i jeszcze kilka fotek zrobiłem, dokumentujących cykl przygotowania tych pierogów ;-)

Składniki

  • mielone mięso wołowe - 0,5 kg
  • mielone mięso wieprzowe - 0,5 kg
  • cebula - 3 szt
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 kg
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy, dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody, farsz powinien mieć konsystencję papki

  2. teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki

  3. każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek

  4. teraz nakładamy po łyżce farszu

  5. i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek

  6. gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty
    ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)

Komentarze do przepisu (15)

Konto usunięte 09 grudnia 2013
Doskonałe !!
eka88 09 grudnia 2013
Warte wypróbowania :)
marysia11082 09 grudnia 2013
Ale fajne i na pewno smaczne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mielone mięso wołowe - 0,5 kg
  • mielone mięso wieprzowe - 0,5 kg
  • cebula - 3 szt
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 kg
  • sól, pieprz
Składniki