Chinkali

Chinkali
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.

Składniki

  • Farsz:
  • 1 kg tłustej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 gałązki cząbru
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki kolendry
  • sól
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie, konsystencja ma być jednak zwarta).
    Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, dużą szklanką ( u nas kieliszkiem do Martini) wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka. Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Chinkali wrzucamy do odsolonego wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tak aby nie przywarły do dna. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 26 sierpnia 2015
Mniam! Pychoty :)
pesto 05 września 2015
Chinkali są pyszne, ale wycinane kieliszkiem (nawet tym do martini) wyjdą za małe. Chinkali są wielkości... Czytaj całość »
Chinkali są pyszne, ale wycinane kieliszkiem (nawet tym do martini) wyjdą za małe. Chinkali są wielkości pięści, a żeby tak było, krążek ciasta musi mieć z 15 cm. :)
GREGORHSPEED 05 września 2015
Jak widać na załączonym obrazku wyszło, nawet kieliszkiem do martini, który ma 12 cm. :P Byłem, widziałem,... Czytaj całość »
Jak widać na załączonym obrazku wyszło, nawet kieliszkiem do martini, który ma 12 cm. :P Byłem, widziałem, zrobiłem, wyszło pyszne. Rada dla Ciebie, klasyczne chinkali musi mieć 33 fałdki. Powodzenia :P
Składniki
  • Farsz:
  • 1 kg tłustej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 gałązki cząbru
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki kolendry
  • sól
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • sól
Składniki