Chilli con carne przepis tradycyjny

Chilli con carne przepis tradycyjny
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lapsmak
Dziś serwujemy proste i szybkie,danie jednogarnkowe z kuchni meksykańskiej,ostatnimy czasy zawłaszczone mocno przez Amerykanów i Anglików Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i papryczka chili, cała reszta składników to już tylko dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu lub poprostu od tego co akurat mamy w lodówce. Poniżej znajdziecie przepis tradycyjny w pełnej krasie Chili con carne podajemy jest najczęściej z ryżem,który łagodzi ostrość potrawy. Podobnie jak z naszym bigosem, prawdziwe chili con carne smakuje najlepiej odgrzane na drugi dzień,kiedy wszystkie składniki sie "przegryzą"...ale co tu dużo reklamować..do dzieła rodacy...

Składniki

  • 2 średnie cebule ( 1 czerwona,1 zwykła)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego ( możemy zastąpić białą częścią pora)
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chilli ( lub spora łyżka suszonej)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 opakowania papryki slodkiej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 puszka cieciorki (400g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli(400g)
  • 1/2 puszki kukurydzy (200g)
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobina sosu Worcestershire
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • świeża kolendra posiekana
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. aczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli, czosnku, marchewki oraz selera - kształt nie ma tutaj znaczenia . Czerwoną paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i łodygi i również z grubsza siekamy w kostkę. na dno dużego garnka wlewamy oliwe z oliwek,rozgrzewamy do średniej temperatury i wrzucamy nasze pokrojone warzywa.Następnie dodajemy papryczkę chilli, kmin rzymski, cynamon ,zioła prowansalskie oraz odrobinę soli i pieprzu (ja osobiście ucieram wszystkie przyprawy delikatnie w moździerzu aby się ze sobą połaczyły) .Calość mieszamy co około minutę przez 10 minut, aż warzywa dobrze zmiękną i staną się lekko kolorowe.
    Następnie dodajemy dobrze odsączoną ciecierzycę,fasole oraz kukurydzę.Całość delikatnie mieszamy i po uplywie okolo 5 minut wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat.Wrzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i następnie dodajemy cukier wraz z odrobiną Worcester sosu. Doprawiamy dla koloru papryką slodką oraz szczyptą ziół prowansalskich. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju roślinnegoz dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku i wkladamy mieloną wolowinę,aby się poddusiła. Po okolo 15-20 minutach dodajemy nasze mięso do warzyw, dolewamy okolo 300ml przegotowanej wody i doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy pod przykryciem okolo godzinę, mieszając co jakiś czas. Finalnie doprawiamy sokiem z limonki oraz szczyptą soli i pieprzu.Przed podaniem dekorujemy posiekaną kolendrą.
    Smacznego !!
    Porada
    Fantastyczne smakuje z ryżem, możemy podawać razem lub w osobnych naczyniach.
    Jeśli nie przepadamy za ryżem to równie dobrze smakuje ze świeża bagietką lub chlebem.
    Oczywiście możemy podać z ziemniakami lub kaszą kuskus.
    Starajmy się na bierząco monitorować ostrośc potrawy wedle upodobań domowników - najlepiej w czasie gotowania odlać odrobinę sosu, odstawić na chwilę aż troszkę przestygnie i dopiero próbować.
    Podobnie jak nasz Pan Bigos, naprawdę pyszne robi się na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (5)

pesto 29 września 2015
Chili con carne to nie meksykański przepis, tylko rdzennie amerykański, a dokładniej teksański. To kuchnia... Czytaj całość »
Chili con carne to nie meksykański przepis, tylko rdzennie amerykański, a dokładniej teksański. To kuchnia tex-mex, a nie meksykańska.
Z kukurydzą to już na pewno nie jest tradycyjny przepis. Nawet dodatek fasoli, choć często spotykany, nie jest taki tradycyjny. A z tą cieciorką (strączkiem typowo arabskim) to już w ogóle popłynęłaś/eś. Nie wątpię, że to danie jest pyszne, ale na pewno nie jest to tradycyjny przepis :)
Konto usunięte 03 października 2015
Uwielbiam, ale w oryginale nie ma kukurydzy. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi,... Czytaj całość »
Uwielbiam, ale w oryginale nie ma kukurydzy. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią.Polecam również dodać 2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% - genialnie podnosi smak :)
lapsmak 03 października 2015
Witam i na wstępie dziekuje za komentarze . Gwoli wyjasnienia to wlasnie mialem na mysli piszac ze jest to potrawa... Czytaj całość »
Witam i na wstępie dziekuje za komentarze . Gwoli wyjasnienia to wlasnie mialem na mysli piszac ze jest to potrawa meksykanska, Teksas kiedys nalezal do Meksyku a mniemam ze wczesniej zaczeli je robic rdzenni mieszkancy niz przypysze z Europy. Natomiast kukurydza wpadla mi do tego dania niejako przy okazji, zalegalo pol puszki w lodowce to dorzucilem. Chilli z czekolada to piekna bajka i niebawem zapewne dodam nowy przepis:-) Dziekuje serdecznie i zapraszam do komentowania moich dan na blogu :-) www.lapsmak.pl pozdrawiam Karol
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 średnie cebule ( 1 czerwona,1 zwykła)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego ( możemy zastąpić białą częścią pora)
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chilli ( lub spora łyżka suszonej)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 opakowania papryki slodkiej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 puszka cieciorki (400g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli(400g)
  • 1/2 puszki kukurydzy (200g)
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobina sosu Worcestershire
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • świeża kolendra posiekana
  • sól oraz pieprz do smaku
Składniki