aczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli, czosnku, marchewki oraz selera - kształt nie ma tutaj znaczenia . Czerwoną paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i łodygi i również z grubsza siekamy w kostkę. na dno dużego garnka wlewamy oliwe z oliwek,rozgrzewamy do średniej temperatury i wrzucamy nasze pokrojone warzywa.Następnie dodajemy papryczkę chilli, kmin rzymski, cynamon ,zioła prowansalskie oraz odrobinę soli i pieprzu (ja osobiście ucieram wszystkie przyprawy delikatnie w moździerzu aby się ze sobą połaczyły) .Calość mieszamy co około minutę przez 10 minut, aż warzywa dobrze zmiękną i staną się lekko kolorowe.
Następnie dodajemy dobrze odsączoną ciecierzycę,fasole oraz kukurydzę.Całość delikatnie mieszamy i po uplywie okolo 5 minut wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat.Wrzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i następnie dodajemy cukier wraz z odrobiną Worcester sosu. Doprawiamy dla koloru papryką slodką oraz szczyptą ziół prowansalskich. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju roślinnegoz dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku i wkladamy mieloną wolowinę,aby się poddusiła. Po okolo 15-20 minutach dodajemy nasze mięso do warzyw, dolewamy okolo 300ml przegotowanej wody i doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy pod przykryciem okolo godzinę, mieszając co jakiś czas. Finalnie doprawiamy sokiem z limonki oraz szczyptą soli i pieprzu.Przed podaniem dekorujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego !!
Porada
Fantastyczne smakuje z ryżem, możemy podawać razem lub w osobnych naczyniach.
Jeśli nie przepadamy za ryżem to równie dobrze smakuje ze świeża bagietką lub chlebem.
Oczywiście możemy podać z ziemniakami lub kaszą kuskus.
Starajmy się na bierząco monitorować ostrośc potrawy wedle upodobań domowników - najlepiej w czasie gotowania odlać odrobinę sosu, odstawić na chwilę aż troszkę przestygnie i dopiero próbować.
Podobnie jak nasz Pan Bigos, naprawdę pyszne robi się na drugi dzień.
Komentarze do przepisu (5)
Z kukurydzą to już na pewno nie jest tradycyjny przepis. Nawet dodatek fasoli, choć często spotykany, nie jest taki tradycyjny. A z tą cieciorką (strączkiem typowo arabskim) to już w ogóle popłynęłaś/eś. Nie wątpię, że to danie jest pyszne, ale na pewno nie jest to tradycyjny przepis :)
*Przejdziesz do wersji klasycznej