Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś serwujemy proste i szybkie,danie jednogarnkowe z kuchni meksykańskiej,ostatnimy czasy zawłaszczone mocno przez Amerykanów i Anglików Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i papryczka chili, cała reszta składników to już tylko dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu lub poprostu od tego co akurat mamy w lodówce. Poniżej znajdziecie przepis tradycyjny w pełnej krasie Chili con carne podajemy jest najczęściej z ryżem,który łagodzi ostrość potrawy. Podobnie jak z naszym bigosem, prawdziwe chili con carne smakuje najlepiej odgrzane na drugi dzień,kiedy wszystkie składniki sie "przegryzą"...ale co tu dużo reklamować..do dzieła rodacy...
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 172
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 84
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 172
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 84
Składniki
aczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli, czosnku, marchewki oraz selera - kształt nie ma tutaj znaczenia . Czerwoną paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i łodygi i również z grubsza siekamy w kostkę. na dno dużego garnka wlewamy oliwe z oliwek,rozgrzewamy do średniej temperatury i wrzucamy nasze pokrojone warzywa.Następnie dodajemy papryczkę chilli, kmin rzymski, cynamon ,zioła prowansalskie oraz odrobinę soli i pieprzu (ja osobiście ucieram wszystkie przyprawy delikatnie w moździerzu aby się ze sobą połaczyły) .Calość mieszamy co około minutę przez 10 minut, aż warzywa dobrze zmiękną i staną się lekko kolorowe. Następnie dodajemy dobrze odsączoną ciecierzycę,fasole oraz kukurydzę.Całość delikatnie mieszamy i po uplywie okolo 5 minut wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat.Wrzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i następnie dodajemy cukier wraz z odrobiną Worcester sosu. Doprawiamy dla koloru papryką slodką oraz szczyptą ziół prowansalskich. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju roślinnegoz dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku i wkladamy mieloną wolowinę,aby się poddusiła. Po okolo 15-20 minutach dodajemy nasze mięso do warzyw, dolewamy okolo 300ml przegotowanej wody i doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy pod przykryciem okolo godzinę, mieszając co jakiś czas. Finalnie doprawiamy sokiem z limonki oraz szczyptą soli i pieprzu.Przed podaniem dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego !! Porada Fantastyczne smakuje z ryżem, możemy podawać razem lub w osobnych naczyniach. Jeśli nie przepadamy za ryżem to równie dobrze smakuje ze świeża bagietką lub chlebem. Oczywiście możemy podać z ziemniakami lub kaszą kuskus. Starajmy się na bierząco monitorować ostrośc potrawy wedle upodobań domowników - najlepiej w czasie gotowania odlać odrobinę sosu, odstawić na chwilę aż troszkę przestygnie i dopiero próbować. Podobnie jak nasz Pan Bigos, naprawdę pyszne robi się na drugi dzień.