Chili sin carne

Chili sin carne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Potrawa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, dlatego jest dość pikantna. Dzięki fasoli zawiera białko, a przez to może zastąpić mięso. Oparta jest na produktach roślinnych - można być spokojnym o swój poziom cholesterolu. Poza tym jest bardzo smaczna.

Składniki

  • 1 szk. kukurydzy mrożonej lub z puszki
  • 1 szk. czerwonej fasoli ugotowanej lub z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Kilka godzin wcześniej fasolę namoczyć, a później ją ugotować. Gdy już jest przygotowana fasola, można zabrać się do przygotowania potrawy. Do garnka wlać olej rzepakowy. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, pokrojone papryczki chili. Wszystkie składniki zeszklić.

  2. Umytą paprykę pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne. Następnie sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, pokroić. Paprykę i pomidory dołożyć do garnka. Chwilę poddusić. Dolać wody. Dołożyć fasolę i kukurydzę. Zagotować. Dodać oregano, bazylię, ostrą paprykę i kumin. Gotować około 10 min. Potrawa jest dobrze doprawiona, więc sól i pieprz nie są potrzebne.
    Danie podawać z ryżem najlepiej brązowym ( najbardziej wartościowy) na ciepło.

Składniki
  • 1 szk. kukurydzy mrożonej lub z puszki
  • 1 szk. czerwonej fasoli ugotowanej lub z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki