Chili con carne z mięsem mielonym

Chili con carne z mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: evanion
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i coś idealnego dla tych którzy lubią ostre potrawy. Miałam ochotę na coś szybkiego, prostego ale konkretnego, a ostra potrawa to coś wspaniałego na jesienny, zimny dzień.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i wrzucamy z odrobiną oleju do garnka, dusimy aż cebula się zeszkli.

  2. Gdy cebula jest gotowa dorzucamy mięso i od czasu do czasu mieszając smażymy aż mięso będzie gotowe.

  3. Wrzucamy puszkę pomidorów razem z zalewą, dolewamy pół szklanki wody i zagotowujemy, dorzucamy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), solimy do smaku i dodajemy chili.

  4. *Ja użyłam ponad 4 łyżeczek chili i wyszło bardzo ostre, warto próbować po każdej łyżeczce by dostosować ostrość do swoich upodobań:)

  5. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. *Można podawać z ryżem, tortillą czy nawet ziemniakami, ja wybrałam zwykłą kajzerkę:)

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 10 stycznia 2013
Przepyszna potrawa,robię prawie identycznie,często ją robię kiedy mam dużo gości.Pozdrawiam
evanion 11 stycznia 2013
Tak, bardzo dobre i pikantne (a to lubie), a do tego bardzo proste i szybkie.
Składniki
Składniki